Περί θέρμανσης

Πώς να ζεστάνετε το σπίτι σας με βιώσιμο τρόπο

pexels mikhail nilov 6530539 1 1

Καθώς οι μέρες γίνονται λιγότερες και πιο δροσερές, η σκέψη του να μείνουμε στο σπίτι με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα, γίνεται όλο και πιο ελκυστική. Αλλά όσο περισσότερο χρόνο περνάμε στο σπίτι, τόσο περισσότερη ενέργεια καταναλώνουμε ,ειδικά κατά την κρύα εποχή. Σκεφτείτε όλες τις χειμερινές τηλεοπτικές εκπομπές που αξίζουν φαγοπότι, τα ζεστά ντους που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από το συνηθισμένο, τα επιπλέον φώτα που ανάβουμε και πάνω από όλα: τη θέρμανση .

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η θερμότητα αντιπροσωπεύει το 50% της ενέργειας που καταναλώνουμε κάθε χρόνο. Από αυτό το 50%, το μισό πηγαίνει σε κτίρια για θέρμανση χώρων και νερού, ενώ το υπόλοιπο χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία. Τι σημαίνει αυτό για εσάς   ; Λοιπόν, αυτό εξαρτάται κυρίως από το σύστημα θέρμανσης που έχετε στο σπίτι — και από το πόσο αποτελεσματικά το χρησιμοποιείτε.

Υπολογίζεται ότι τα ορυκτά καύσιμα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας . Το υπόλοιπο 20% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν το σπίτι και η θερμότητα σας τροφοδοτούνται από πράσινη ενέργεια, αυτά είναι υπέροχα νέα για τις εκπομπές άνθρακα! Αλλά η μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι το μόνο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το κλίμα.

7 συμβουλές για τη βιώσιμη θέρμανση του σπιτιού σας

Η ένωση είναι το κλειδί. Εδώ είναι το κόλπο: όσο περισσότερη θερμότητα παγιδεύουμε σε εσωτερικούς χώρους, τόσο λιγότερη θερμότητα χρειάζεται να παράγουμε. Η ένωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την πρόληψη της απώλειας της θερμότητας. Δεν παγιδεύει μόνο τη θερμότητα από τα καλοριφέρ , αλλά και τη θερμότητα από άλλες πηγές Εκτιμάται ότι οι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού μπορούν να εξοικονομήσουν κατά μέσο όρο 15% στο κόστος θέρμανσης και ψύξης με ποιοτική ένωση.

Υπάρχουν διάφορα είδη μόνωσης από τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: Η εξωτερική ένωση είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική, αλλά μπορεί να είναι ακριβής. Υπάρχουν επίσης πολλές επιλογές χαμηλού προϋπολογισμού, όπως η χρήση εσωτερικής μόνωσης τοίχων ή ορυκτοβάμβακας. Αλλά προσέξτε τα υλικά που επιλέγετε – μερικά χρειάζονται πολλή ενέργεια για να παραμείνετε. Επιλέξτε υλικά με βιολογική βάση, όπως ίνες κυτταρίνης ή ορυκτοβάμβακα από ορυκτά απόβλητα!

Κρατήστε τη ζεστασιά μέσα . Εκτός από τη μόνωση και τα διπλά τζάμια, υπάρχουν μερικά κόλπα χαμηλού κόστους για να διατηρήσετε τη θερμότητα μέσα. Βεβαιωθείτε ότι τα έπιπλα σας δεν εμποδίζουν τα καλοριφέρ , χρησιμοποιήστε περισσότερα χαλιά, κάντε παρέα με ένα μπουκάλι ζεστού νερού, αφήστε τον ήλιο να λάμπει κατά τη διάρκεια της ημέρας και αφήστε την πόρτα του φούρνου ανοιχτή αφού είναι έτοιμο το κέικ σας.

Εξετάστε το ενδεχόμενο διπλών τζαμιών των παραθύρων σας . Τα νέα διπλά τζάμια προσφέρουν μεγάλη εξοικονόμηση άνθρακα όταν πρόκειται για θέρμανση χώρου. Βοηθά στη διατήρηση της ζεστασιάς, στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού σας και ακόμη και στην εξοικονόμηση χρημάτων. Η αντικατάσταση όλων των παραθύρων σας μπορεί να σας στοιχίσει ακριβώς. Αλλά θυμηθείτε, θα μειώσει επίσης τον λογαριασμό της ενέργειας και θα εξοφληθεί με την πάροδο του χρόνου. Εν τω μεταξύ, αν ψάχνετε για φθηνότερες και πιο γρήγορες εναλλακτικές, χρησιμοποιήστε βαριές κουρτίνες και κλείστε τις διαρροές αέρα .

Βελτιώστε τις μεθόδους θέρμανσης σας . Το 38% των νοικοκυριών στην Ελλάδα εξακολουθεί να τροφοδοτείται από το λεγόμενο φυσικό αέριο (υπενθύμιση: είναι ορυκτό καύσιμο). Ταυτόχρονα, η ανανεώσιμη ενέργεια δεν ήταν ποτέ τόσο φθηνή. Από το 2014, το μέσο κόστος των ηλιακών φωτοβολταϊκών πάνελ έχει μειωθεί σχεδόν κατά 70%. Τα κριτήρια για το κλίμα; είναι Τεράστια. Ένα οικιακό σύστημα ηλιακών πάνελ μπορεί να καλύψει τις ηλεκτρικές πηγές ενέργειας ενός ολόκληρου σπιτιού με περίπου 80% χαμηλότερες εκπομπές από τα ορυκτά καύσιμα.

Εγκαταστήστε μια αντλία θερμότητας  . Οι αντλίες θερμότητας είναι εξαιρετικές για το κλίμα. Μπορούν να μειώσουν το αποτύπωμα του μέσου ιδιοκτήτη του σπιτιού κατά τέσσερις τόνους ετησίως, που ισοδυναμεί με μια διεθνή πτήση από τη Νέα Υόρκη στη Σεούλ. Επιπλέον, δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικιών να εξοικονομήσουν έως και 1.100€ ετησίως και να μειώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος έως και 50%.

Αποκτήστε έναν έξυπνο θερμοστάτη  . Με έναν έξυπνο θερμοστάτη , μπορείτε να αποθηκεύσετε πολλές καθημερινές ρυθμίσεις για να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία με βάση την πρόγραμμά σας. Μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 10% ετησίως στο κόστος θέρμανσης και ψύξης γυρνώντας απλώς τον θερμοστάτη σας δύο βαθμούς πίσω για οκτώ ώρες την ημέρα. Μην ξεχάσετε να ελέγξετε ποιον θερμοστάτη πρέπει να πάρετε ανάλογα με το σύστημα θέρμανσης του σπιτιού σας (ορισμένες αντλίες θερμότητας δεν συμβαδίζουν με ορισμένους θερμοστάτες ).

Μεώστε τη θερμοκρασία του σπιτιού σας . Αυτό είναι εύκολο! Απλά χαμηλώστε τον θερμοστάτη σας και ρίξτε ένα πουλόβερ και χοντρές κάλτσες. Υπολογίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα εξοικονομούσε 1,18 εκατομμύρια τόνους CO2 εάν όλοι οι μείωναν τη θερμοκρασία του σπιτιού τους κατά 1°C (ή περίπου 2°F).

Χρησιμοποιήστε έναν αφυγραντήρα . Ένας αφυγραντήρας θα κάνει το σπίτι σας να νιώσει πιο ζεστό. Η υγρασία στο σπίτι σας πρέπει να είναι μεταξύ 30% και 5%. Εάν είναι πολύ χαμηλή, ο ξηρός αέρας θα είναι πιο δροσερός.

Χρησιμοποιήστε λιγότερο ζεστό νερό. Μην πανικοβάλλεστε, δεν σας ζητάμε να κάνετε κρύο ντους. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να μειώσετε την ποσότητα του ζεστού νερού που χρησιμοποιείτε . Είναι τα απλά πράγματα. όπως το κλείσιμο της βρύσης ενώ τρίβετε τα χέρια ή τα πιάτα σας, το μούσκεμα των πιάτων σε ήπιο νερό ή το πλύσιμο των ρούχων σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Η θέρμανση κατοικιών έχει τεράστιες ποσότητες ενέργειας και μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι του αποτυπώματος προστασίας. Τα καλά νέα; Ακόμα κι αν δεν είστε ακόμη έτοιμοι ή δεν είστε σε θέση να επενδύσετε σε μακροπρόθεσμες λύσεις, υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού σας, να μειώσετε τις εκπομπές σας και να βοηθήσετε το κλίμα. Εδώ στο Ps Therm θα βρείτε τον απαραίτητο εξοπλισμό που χρειάζεται για να έχετε ένα ζεστό σπίτι χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία.

author-avatar

Σχετικά P.S. Therm

Η εταιρεία μας Δ. Ποντικίδης – Σ. Σημάδη Ο.Ε. ιδρύθηκε το 1996 με έδρα την Έδεσσα. Κύριο αντικείμενο μας είναι: Εμπορία ειδών θέρμανσης – κλιματισμού – υδραυλικών ειδών, καθώς και ηλιακών συστημάτων, αντλιών και φίλτρων επεξεργασίας νερού. Η μεγάλη γκάμα των προϊόντων, η συνεργασία με μεγάλους οίκους θέρμανσης και οι χαμηλές τιμές μας κατοχύρωσαν στην αγορά της Έδεσσας και ευρύτερα του νομού μας. Προσπαθώντας να καλύψουμε τις δικές σας ανάγκες προβήκαμε και σε εισαγωγές σε νέα είδη θέρμανσης και εξοπλισμούς αυτής. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας και υποσχόμαστε να σας προσφέρουμε πάντα άριστα προϊόντα στις καλύτερες τιμές. Δ. Ποντικίδης – Σ. Σημάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *