Περί θέρμανσης

15 τρόποι για να μειώσετε τον λογαριασμό του ρεύματος τον χειμώνα

pexels maitree rimthong 1602726

Οι πιο κρύοι μήνες συχνά φέρνουν υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας για τους ιδιοκτήτες σπιτιού. Εάν ζείτε στην βόρεια Ελλάδα με σκληρούς χειμώνες, η θέρμανση του σπιτιού σας μπορεί να είναι πιο ακριβή από την ψύξη του το καλοκαίρι. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι είναι στο σπίτι περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τη χρήση ενέργειας. Είναι σημαντικό να εξοικονομήσετε ηλεκτρική ενέργεια το χειμώνα για να μειώσετε τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σας. Ευτυχώς, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να εξοικονομήσετε ενέργεια όταν πέφτει η θερμοκρασία, συμπεριλαμβανομένων των 15 παρακάτω προτάσεων.

1. Ελέγξτε τις πόρτες και τα παράθυρά σας για διαρροή

Αν αναρωτιέστε πώς να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας το χειμώνα. Οι πόρτες και τα παράθυρά σας μπορεί να εμφανίζουν περισσότερη διαρροή θερμότητας από ό,τι φαντάζεστε, αλλά μπορείτε να το σταματήσετε εγκαθιστώντας γύρω από τα παράθυρα ειδικά Stop Επιπλέον, οι σκούπες πόρτας σφραγίζουν το χώρο μεταξύ του κάτω μέρους της πόρτας και του πλαισίου της πόρτας.

2. Τοποθετήστε έναν έξυπνο θερμοστάτη

Ένας έξυπνος θερμοστάτης είναι ένας τρόπος υψηλής τεχνολογίας για εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας το χειμώνα. Η εξοικονόμηση προγραμματιζόμενου θερμοστάτη προέρχεται από τη δυνατότητα μικρορύθμισης και βελτιστοποίησης όταν λειτουργεί ο φούρνος σας. Μπορείτε να προγραμματίσετε τον θερμοστάτη να χαμηλώνει ενώ κοιμάστε ή όταν λείπετε και στη συνέχεια να τον ρυθμίσετε πιο ζεστό λίγο πριν την άφιξή σας στο σπίτι στο τέλος της ημέρας. Μπορείτε να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας το χειμώνα χωρίς να θυσιάσετε την άνεση σας.

3. Κλείστε τον αποσβεστήρα όταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι

Η χαλάρωση μπροστά σε ένα ζεστό τζάκι μπορεί να είναι ένα υπέροχο τέλος σε μια κρύα μέρα, αλλά η ζέστη θα μπορούσε αργότερα να ξεφύγει από την καμινάδα, αν ξεχάσετε να κλείσετε τον αποσβεστήρα. Μπορείτε επίσης να εξοικονομήσετε ρεύμα το χειμώνα εγκαθιστώντας ένα πιο αποδοτικό τζάκι και μεταβαίνοντας από την καύση ξύλου στο φυσικό αέριο. Η τοποθέτηση μιας γυάλινης οθόνης θα κάνει το τζάκι σας επίσης πιο ενεργειακά αποδοτικό. Εκπέμπει τη θερμότητα από τη φωτιά, αλλά εμποδίζει τον θερμό αέρα να τραβηχτεί και να εξαερωθεί έξω από την καμινάδα.

4. Κάντε ετήσιο έλεγχο στο σύστημα θέρμανσης

Προγραμματίστε έναν ετήσιο έλεγχο του συστήματος θέρμανσης νωρίς κάθε χειμώνα για να βεβαιωθείτε ότι το σύστημά σας είναι καθαρό και έτοιμο να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Ένα τσεκ-απ μπορεί να εντοπίσει προβλήματα νωρίς και να σας γλιτώσει από την ταλαιπωρία, και το κόστος μιας βλάβης κατά τη διάρκεια ενός κρύου χειμώνα. Οι τακτικοί έλεγχοι θα αυξήσουν τη διάρκεια ζωής του συστήματός σας και θα μειώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

5. Μην φράζετε τα πάνελ θέρμανσης

Εάν τα έπιπλα ή οι κουρτίνες φράζουν τα πάνελ  θέρμανσης, κάνετε τον λέβητα σας να λειτουργεί πιο σκληρά από όσο θα έπρεπε. Οι μπλοκαρισμένοι αεραγωγοί αυξάνουν την πίεση του αέρα στον αγωγό σας, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές και διαρροές. Το καθάρισμα των αεραγωγών σας διασφαλίζει ότι κάθε δωμάτιο στο σπίτι σας έχει καλή κυκλοφορία και ότι το σύστημά σας λειτουργεί όπως έχει σχεδιαστεί.

6. Ελέγξτε τη μόνωση στο σπίτι σας

Η καλή μόνωση μπορεί να είναι ένας φθηνός τρόπος για να μειώσετε τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας το χειμώνα. Η προσθήκη μόνωσης στη σοφίτα σας είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε, καθώς μπορεί να διατηρήσει περισσότερη θερμότητα στους χώρους διαβίωσής σας. Ένας άλλος χώρος όπου η θερμότητα διαφεύγει συχνά είναι μέσα από τους τοίχους σας.Δώστε ιδιαίτερη προσοχή γύρω από τις υδραυλικές εγκαταστάσεις, τόσο για να αποτρέψετε τη διαφυγή θερμότητας όσο και για να προστατέψετε τους σωλήνες από ενδεχόμενο πάγωμα.

7. Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα σας

Ο θερμοσίφωνας σας μπορεί να σπαταλά περισσότερη ενέργεια από ό,τι φαντάζεστε, ειδικά αν είναι παλαιότερο μοντέλο. Οι σημερινοί ενεργειακά αποδοτικοί θερμοσίφωνες μπορούν να κάνουν γρήγορα απόσβεση με την ενέργεια που εξοικονομούν. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η διατήρηση της θερμοκρασίας στους 120 βαθμούς παρέχει άφθονο ζεστό νερό. Για να εξοικονομήσετε ακόμη περισσότερα, σκεφτείτε να προσθέσετε μια κουβέρτα θερμοσίφωνα, η οποία είναι ένα στρώμα μόνωσης που τυλίγεται γύρω από τη δεξαμενή ζεστού νερού. Βοηθά να διατηρείται περισσότερη θερμότητα και το στοιχείο θέρμανσης δεν χρειάζεται να λειτουργεί τόσο συχνά.

8. Πλένετε/στεγνώνετε μόνο με γεμάτο πλυντήριο

Μία από τις πιο απλές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας στο πλύσιμο είναι να έχετε ένα γεμάτο πλυντήριο ρούχα  όταν είναι δυνατόν. Το πλύσιμο μικρής ποσότητας ρούχων απαιτεί τόση ενέργεια με το τρέξιμο ενός πλήρους φορτίου ρούχων. Θα καταλήξετε να χρησιμοποιείτε περισσότερη ενέργεια και νερό με πολλαπλά φορτία. Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να λειτουργείτε το μηχάνημά σας μόνο όταν έχετε πλήρες φορτίο. Θα λειτουργείτε πολύ λιγότερο το πλυντήριο και το στεγνωτήριο και θα περιορίσετε τη χρήση ζεστού νερού. Αυτό μπορεί να προσθέσει εξοικονόμηση πόρων.

9. Μονώστε τους σωλήνες σας

Οι σωλήνες που παρέχουν ζεστό νερό σε βρύσες, ντους και συσκευές γύρω από το σπίτι σας μπορούν να παρουσιάσουν διαρροή θερμότητας. Ανάλογα με το πόσο μακριά πρέπει να ταξιδέψει το νερό, μπορεί να χάσετε πολλή θερμότητα. Η προσθήκη μόνωσης σε σωλήνες ζεστού νερού μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του νερού κατά 2°F–4°F. Εκτός από την παροχή ζεστού νερού, οι μονωμένοι σωλήνες σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τρέχετε το νερό τόσο πολύ, περιμένοντας ζεστό νερό για ντους.

10. Σβήστε τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού σας με ένα χρονοδιακόπτη

Το να κρατάτε τα εξωτερικά φώτα αναμμένα όλη τη νύχτα είναι σπατάλη ενέργειας, αλλά μπορεί να μην θυμάστε πάντα να τα σβήνετε ή να θέλετε να βγείτε έξω στο κρύο για να τα σβήσετε. Εάν ρυθμίσετε τα εξωτερικά φώτα σας χρησιμοποιώντας έξυπνα βύσματα, μπορείτε να τα προγραμματίσετε να ανάβουν και να σβήνουν χωρίς να χρειάζεται να το σκεφτείτε και να εξαλείψετε μια πηγή σπατάλης ενέργειας κατά τις χειμερινές διακοπές.

11. Αποσυνδέστε τα αχρησιμοποίητα ηλεκτρονικά

Πολλά ηλεκτρονικά και συσκευές αντλούν ενέργεια ακόμα και όταν είναι στη θέση “off”. Αυτά τα ενεργειακά βαμπίρ αντλούν δύναμη όταν δεν το περιμένεις. Οι κύριοι ένοχοι είναι συσκευές που λειτουργούν με τηλεχειριστήριο επειδή βασικά ζουν σε κατάσταση αναμονής. Άλλα κοινά ενεργειακά βαμπίρ περιλαμβάνουν επιτραπέζιους υπολογιστές και οθόνες, εκτυπωτές, τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Μπορείτε να εξοικονομήσετε ενέργεια αποσυνδέοντας αυτές τις συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε.

12. Χρησιμοποιήστε λαμπτήρες LED αντί για λαμπτήρες πυρακτώσεως

Η εναλλαγή σε λαμπτήρες LED θα εξοικονομήσει ηλεκτρική ενέργεια το χειμώνα. Οι δίοδοι εκπομπής φωτός είναι από τις πιο ενεργειακά αποδοτικές διαθέσιμες πηγές φωτός, καθώς καταναλώνουν 75% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν 25 φορές περισσότερο. Σκεφτείτε πόσους λαμπτήρες έχετε στο σπίτι σας και μπορείτε να δείτε πώς οι αποταμιεύσεις σας μπορούν να πολλαπλασιαστούν. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που έχουν οι λαμπτήρες Led.

13. Χαμηλώστε το θερμοστάτη κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ένας άλλος τρόπος για να μειώσετε το κόστος ενέργειας το χειμώνα είναι να χαμηλώσετε τον θερμοστάτη . Οι ειδικοί συνιστούν να χαμηλώνετε τον θερμοστάτη σας κατά μερικούς βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας και στη συνέχεια να τον χαμηλώνετε ακόμη περισσότερο τη νύχτα. Μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 10% έκπτωση στον λογαριασμό θέρμανσης χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη σας κατά 7°-10°F για μόλις 8 ώρες την ημέρα. Εάν νιώθετε κρύο, φορέστε ένα πουλόβερ αντί να ανεβάζετε τη ζέστη.

14. Τοποθετήστε χαλιά σε σκληρά δάπεδα

Τα χαλιά μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά που δένουν ένα δωμάτιο. Είναι ένα στρώμα μόνωσης που χωρίζει τα πόδια σας από τα ψυχρά σκληρά δάπεδα. Τα χαλιά  είναι ένας διακοσμητικός τρόπος για να ζεστάνετε ένα δωμάτιο. Τα χαλιά μπορούν να προσθέσουν ακόμη περισσότερη μόνωση σε ένα δωμάτιο.

15. Αφήστε τον ήλιο να μπει τη μέρα και κλείστε τις κουρτίνες τη νύχτα

Η ηλιοφάνεια που περνά από τα παράθυρά σας μπορεί να σας βοηθήσει να ζεστάνετε ένα δωμάτιο. Το άνοιγμα και το κλείσιμο των κουρτινών με στρατηγικό τρόπο μπορεί να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε το λογαριασμό ενέργειας σας αυτό το χειμώνα. Ανοίξτε τις κουρτίνες όταν καίει  ο ήλιος και μετά κλείστε τις όταν βραδιάζει. Φροντίστε να κλείνετε τις κουρτίνες σε όλα τα παράθυρά σας τη νύχτα για να αποτρέψετε ρεύματα και να επιβραδύνει την απώλεια θερμότητας μέσω του γυαλιού.

Όταν εξοικονομείτε ρεύμα το χειμώνα, κάνετε χάρη στο περιβάλλον, ενώ μειώνετε και τον λογαριασμό του ηλεκτρικού σας. Εάν ζείτε σε μια βόρεια περιοχή με σκληρό χειμώνα , η επένδυση σε τρόπους εξοικονόμησης μπορεί να μειώσει τη χρήση ενέργειας. Ωστόσο, ακόμη και σε θερμότερες περιοχές, μπορεί να περάσετε ένα κρύο χειμώνα. Αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τους λογαριασμούς της ενέργειας χαμηλά όπου κι αν ζείτε.

author-avatar

Σχετικά P.S. Therm

Η εταιρεία μας Δ. Ποντικίδης – Σ. Σημάδη Ο.Ε. ιδρύθηκε το 1996 με έδρα την Έδεσσα. Κύριο αντικείμενο μας είναι: Εμπορία ειδών θέρμανσης – κλιματισμού – υδραυλικών ειδών, καθώς και ηλιακών συστημάτων, αντλιών και φίλτρων επεξεργασίας νερού. Η μεγάλη γκάμα των προϊόντων, η συνεργασία με μεγάλους οίκους θέρμανσης και οι χαμηλές τιμές μας κατοχύρωσαν στην αγορά της Έδεσσας και ευρύτερα του νομού μας. Προσπαθώντας να καλύψουμε τις δικές σας ανάγκες προβήκαμε και σε εισαγωγές σε νέα είδη θέρμανσης και εξοπλισμούς αυτής. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας και υποσχόμαστε να σας προσφέρουμε πάντα άριστα προϊόντα στις καλύτερες τιμές. Δ. Ποντικίδης – Σ. Σημάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *