Περί θέρμανσης

Τι είναι η αντλία θερμότητας και πώς λειτουργεί;

pstherm209

Οι αντλίες θερμότητας είναι μια δοκιμασμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες παγκοσμίως για την αποτελεσματική παροχή θέρμανσης, ψύξης και σε ορισμένες περιπτώσεις ζεστού νερού στα κτίρια. Η αρχή λειτουργία της είναι ίδια με αυτή που εφαρμόζεται στα ψυγεία και τις γνωστές σε όλους μας κλιματιστικές συσκευές.

Βασικές έννοιες αντλίας θερμότητας

Μια αντλία θερμότητας είναι μια ηλεκτρική συσκευή που εξάγει θερμότητα από ένα μέρος χαμηλής θερμοκρασίας και την παραδίδει σε ένα μέρος υψηλότερης θερμοκρασίας .

Για να κατανοήσετε αυτή τη διαδικασία, σκεφτείτε μια βόλτα με ποδήλατο πάνω από έναν λόφο: Δεν απαιτείται προσπάθεια για να πάτε από την κορυφή του λόφου στο κάτω μέρος, καθώς το ποδήλατο και ο αναβάτης θα μετακινηθούν φυσικά από ένα ψηλό μέρος σε ένα χαμηλότερο. Ωστόσο, η ανηφόρα στο λόφο απαιτεί πολύ περισσότερη δουλειά, καθώς το ποδήλατο κινείται αντίθετα με τη φυσική κατεύθυνση της κίνησης.

Με παρόμοιο τρόπο, η θερμότητα ρέει φυσικά από μέρη με υψηλότερη θερμοκρασία σε τοποθεσίες με χαμηλότερες θερμοκρασίες (π.χ. το χειμώνα, η θερμότητα από το εσωτερικό του κτιρίου χάνεται προς τα έξω). Μια αντλία θερμότητας χρησιμοποιεί πρόσθετη ηλεκτρική ενέργεια για να αντιμετωπίσει τη φυσική ροή της θερμότητας και αντλεί την ενέργεια που είναι διαθέσιμη σε ένα πιο κρύο μέρος σε ένα πιο ζεστό.

Η αντλία θερμότητας λοιπόν χρησιμοποιεί το περιβάλλον για να θερμάνει ή να ψύξει έναν χώρο. Η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας απαιτείται μόνο στο στάδιο της άντλησης θερμότητας και ο χρήστης πληρώνει μόνο το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση. Το ηλεκτρικό ρεύμα δηλαδή, δεν χρησιμοποιείται ως πηγή για τη δημιουργία θέρμανσης ή ψύξης και γι’ αυτό η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτείται για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας είναι πολύ μικρή. Για παράδειγμα, αν αντλήσουμε 3kWh ενέργειας από το περιβάλλον συν 1kWh ηλεκτρικής ενέργειας που θα χρειαστούμε για την άντληση θα έχουμε συνολικά 4kWh ωφέλιμης θερμικής ενέργειας.

Οι περισσότερες αντλίες θερμότητας θεωρούνται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας  καθώς αντλούν τη μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας που απαιτούν από το περιβάλλον. Από την άλλη πλευρά, τα συμβατικά συστήματα θέρμανσης καίνε ορυκτά καύσιμα, όπως πετρέλαιο ή φυσικό αέριο που επιβαρύνουν σημαντικά το περιβάλλον.

Δείτε μερικές από τις αντλίες θερμότητας που σας προτείνουμε

author-avatar

Σχετικά P.S. Therm

Η εταιρεία μας Δ. Ποντικίδης – Σ. Σημάδη Ο.Ε. ιδρύθηκε το 1996 με έδρα την Έδεσσα. Κύριο αντικείμενο μας είναι: Εμπορία ειδών θέρμανσης – κλιματισμού – υδραυλικών ειδών, καθώς και ηλιακών συστημάτων, αντλιών και φίλτρων επεξεργασίας νερού. Η μεγάλη γκάμα των προϊόντων, η συνεργασία με μεγάλους οίκους θέρμανσης και οι χαμηλές τιμές μας κατοχύρωσαν στην αγορά της Έδεσσας και ευρύτερα του νομού μας. Προσπαθώντας να καλύψουμε τις δικές σας ανάγκες προβήκαμε και σε εισαγωγές σε νέα είδη θέρμανσης και εξοπλισμούς αυτής. Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας και υποσχόμαστε να σας προσφέρουμε πάντα άριστα προϊόντα στις καλύτερες τιμές. Δ. Ποντικίδης – Σ. Σημάδη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *